Advent vieren met Mozes, David en Elia

‘Is het reddingsplan van God eigenlijk niet mislukt? Want we zingen wel over vrede op aarde, maar die is er niet, terwijl Jezus al wel gekomen is.’ Deze vraag kreeg ik toen ik op een openbare school mocht komen uitleggen wat christenen met Kerst vieren.

Ik gaf op deze school de voorstelling ‘De Redder is geboren’. Maar voordat ik over de Redder kon vertellen, besefte ik dat ik uit moest leggen waarom er een Redder moest komen. Daarom nam ik de kinderen mee naar het begin van de Bijbel en vertelde wat er in het eerste boek geschreven stond. Aan de hand van grote vazen die steeds van kleur veranderden, vertelde ik hoe het mis ging in het paradijs. Maar ook over de belofte van God, dat Hij een Redder zou sturen die het weer goed zou maken.

Na het kerstverhaal zongen we liederen over vrede op aarde. En toen was daar opeens die vraag: ‘Is het reddingsplan van God eigenlijk niet mislukt?’ Ik realiseerde mij dat het niet genoeg was om bij het begin van de Bijbel te beginnen. Ik moest de hele rode draad die door de Bijbel heen gaat vertellen. En dus vertelde ik dat het werk van Jezus nog niet af is. Dat Hij nog een keer naar de aarde komt om het af te maken en dat de vrede waar we met Kerst over zingen dan eindelijk begint.

Het heeft mij beziggehouden, deze vraag. Bieden wij onze eigen kinderen de Bijbel ook niet te veel aan als hapklare brokken? Terwijl het juist zo belangrijk is dat ze de grote, rode lijn gaan zien die door de Bijbel gaat. Samen met theologe Ingrid Plantinga sprak ik hier veel over. En samen ontwikkelden we het prentenboek ‘De rode draad van Gods liefde’. Daarnaast maakten we samen met Nieske Selles een gezinsboek rondom de christelijke feesten die de rode draad duidelijk maakt.

Aankomende zondag start de adventstijd en dat wil ik met mijn gezin vieren. Maar ook met Mozes David en Elia. Want deze mannen leren mij hele belangrijks dingen over het kerstkind. De lijnen uit het Oude Testament maken nog duidelijker wat we vieren met Kerst omdat het laat zien dat er een rode draad door de Bijbel gaat: de draad van Gods liefde.

Zou je ook Advent willen vieren met Mozes, David en Elia? Koop dan het gezinsdagboek ‘De rode draad door de christelijke feesten’, dat tot stand kwam in samenwerking met Geloof in het gezin.Willemijn de Weerd (1978) is getrouwd met Wilfred en moeder van vier kinderen. Ze heeft inmiddels meer dan 20 boeken op haar naam staan. Rondom haar boeken geeft ze voorstellingen.