Bidden met plaatjes

Bidden is voor jonge kinderen best wel een abstract gebeuren. Je praat tegen Iemand die je niet ziet. Je hoort geen vraag waarop je kan antwoorden.

Om kinderen te helpen bij het bidden is het handig om de verschillende onderdelen te visualiseren. Daarom hebben wij vier kaartjes gemaakt met smileys die je kind helpen om de verschillende aspecten van bidden te begrijpen en gebruiken. Ze visualiseren welke onderdelen je gebed kan hebben: bedanken, vragen, sorry zeggen en prijzen.

Je kunt de kaartjes op verschillende manieren gebruiken:

  • Je pakt afwisselend 1 van de kaartjes.
  • Je verdeelt de kaartjes over de gezinsleden.
  • Je pakt alle kaartjes en legt steeds een ander kaartje bovenop, totdat je ze allemaal gehad hebt.
  • Let erop dat je wel varieert met de kaartjes zodat je kind alle aspecten van bidden leert (vaak zijn bepaalde onderdelen niet favoriet, zoals het bidden om vergeving…).

Als je kind het nog moeilijk vindt om zelf te bidden, leer het hem dan in stapjes:

  1. Leg het kaartje neer zodat jullie het beiden kunnen zien en bid zelf wat bij dat kaartje past. Vertel er alvast bij dat het de bedoeling is dat je kind zelf leert bidden en dat jullie dat in stappen gaan aanpakken.
  2. Als je kind daaraan toe is, leg je hem uit dat je vanaf nu een stapje verder gaat met leren bidden. Leg het kaartje neer zodat jullie het beiden kunnen zien en bid om de beurt een zinnetje dat bij het kaartje past. Help je kind als het niet uit zijn woorden komt.
  3. Als dat goed gaat, ga je nog een stapje verder en bid jij helemaal niet meer. Help je kind waar nodig. Maar leg ook uit dat God het niet erg vindt als je stottert of niet uit je woorden komt. Je hoeft het niet goed te doen. Hij wil gewoon graag dat je met Hem praat.
  4. Als het met 1 kaartje goed gaat, breidt dit dan langzaam uit naar meer kaartjes.

Download hier de kaartjes, print ze op dik papier en knip ze uit.