Bijbel infographics voor kids

Infographics zie je tegenwoordig overal, ze hebben de kracht om met een aantal plaatjes, diagrammen en grafieken inzicht te geven in zaken die anders lastig te doorgronden zijn. Toen ik Bijbel infographics zag, trok het daarom direct mijn aandacht. Dit boek zou weleens een krachtig middel kunnen zijn om inzicht te geven in de Bijbel.

Geen voorleesboek

Ik neem thuis de proef op de som met onze kinderen. Ik introduceer het boek op het samen-uit-de-Bijbel-lees-moment. Maar er staan geen verhalen in het boek, dus voorlezen is geen succes. Het is veel meer een kijk-en-blader-boek. Dus tijd voor een andere aanpak. Om de beurt laat ik onze kinderen het boek bekijken en mogen ze kiezen welke bladzijde ze het meest interessant vinden.

Verbazingwekkend

Het eerste kind vindt de pagina met verbazingwekkende Bijbelverhalen het leukst. Het begint met twee korte samenvattingen van grappige verhalen over Petrus en de ezel van Bileam. Petrus krijgt de opdracht van Jezus om de belasting te betalen met een munt uit de bek van de vis die hij vangt. De ezel van Bileam ziet meer dan Bileam en praat zelfs.

De makers van het boek schuwen de onbekende en ingewikkelde verhalen niet, zoals bijvoorbeeld het verhaal van de veertig kinderen die Elisa vervloekt en vervolgens worden opgegeten door twee beren.

Tabernakel

Het tweede kind vindt de pagina over de tabernakel het mooist. Er werd mij direct gevraagd: “Weet jij welke drie voorwerpen er in de ark van het verbond zaten?” Als ik de infographic bekijk zie ik een plaat waarin de maten van het heiligdom worden weergeven en bij diverse onderdelen staan weetjes vermeld. Jammer dat de tekening zelf geen details bevat: het altaar is niet meer dan een kubus en de tafels hebben geen poten. Verrassend vind ik dat ik als theoloog ook nog nieuwe dingen te weten kom: zowel het heilige der heilige van de tempel als de tabernakel heeft de vorm van een kubus, net als het nieuwe Jeruzalem uit het boek Openbaring.

Op de rechterpagina staat een overzicht van manieren hoe God door de tijd heen bij Zijn volk woont: van de tuin van Eden tot het nieuwe Jeruzalem. Bij elke periode wordt aangegeven welke rol kostbare stenen, bloed en engelen vervulden. Prachtig dat op deze manier dwarsverbanden in de Bijbel eruit worden gelicht.. Een nadeel van het boek is dat op sommige pagina’s de vertaling uit het Engels niet helemaal goed gegaan is. Zo wordt bijvoorbeeld het formaat van de ark vergeleken met het Washington monument en het Witte Huis.

Conclusie

Wanneer kinderen al redelijk wat Bijbelverhalen kennen en inzicht hebben in diagrammen en grafieken is dit boek een krachtig middel om hun Bijbelkennis en hun inzicht in dwarsverbanden binnen de Bijbel te laten groeien.

Pluspunten

  • Mooi vormgegeven.
  • Veel informatie.
  • Stimuleert inzicht in dwarsverbanden binnen de Bijbel.

Minpunten

  • Het is te merken aan sommige voorbeelden en plaatjes dat het boek uit een Amerikaanse context komt.
  • Plaatjes zijn mooi maar soms ook wat te simplistisch, er ontbreken interessante details.

De bijbel is hier te bestellen.

Bijbel infographics voor kids Uitgave: Hardcover Uitgever: Columbus Verschijningsjaar: 2018 ISBN: 9789085433903 Aantal pagina’s: 48