Geloven op vakantie

In de vakantietijd is alles anders, hoewel het leven met God gewoon doorgaat. Welke structuurtjes laat jij in je gezin straks heerlijk zes weken los en waar wil je eigenlijk wél aan vast houden?

Waarschijnlijk kies je ervoor om elke dag samen uit de bijbel te lezen. Je kunt de psalmen lezen en op Youtube allerlei uitvoeringen opzoeken. Je kunt een kinderbijbel helemaal door lezen of juist in verschillende bijbels zoveel mogelijk over één persoon of periode in de Bijbel te weten te komen.

Misschien ben je in de schoolweken gewend de psalm van de week te leren. Kies in de vakantie dan eens andere liederen. Wij leerden onze kinderen vorig jaar in de zomervakantie psalm 16 van Psalmen voor Nu, elke week een stukje. Misschien zou je al lange tijd iets meer werk willen maken van gebed: een bakje of schrift met gebedspunten. Probeer het gewoon eens uit!

En waarom zou je op vakantie niet gewoon naar de kerk gaan? In Frankrijk bijvoorbeeld zijn veel kleine kerken, waar de gelovigen bemoedigd worden door het bezoek van een Nederlands gezin. Of zoek eens op welke kerken Alpha cursus geven en dus gewend zijn aan gasten. Ik hoor ook van verschillende gezinnen die op de camping de kinderen een kerkdienst lieten vormgeven. Waar zouden ze over willen preken en wat doe je met de collecte?

Het hoort ook bij de vakantietijd dat je van alles bedenkt en van alles wilt, maar dat het grandioos in de soep loopt en dat iedereen daar chagrijnig van wordt. Ga dus zeker niet alle mogelijkheden doen die hierboven genoemd worden! Gun het jezelf om te genieten van die koffie die door het filter druppelt. Van het kind dat in zijn campingbedje opgekruld ligt. En van de liefde, waar je nu even tijd voor hebt. Start geen grote projecten, maar dank God in al die kleine momenten en oefen jezelf in de vrede van Christus.

Janneke Burger is getrouwd, moeder van drie kinderen, theologe, 
redacteur van Sestra en auteur van Truste, Eet ze en We zien Hem dichterbij komen.