Gezinsmoment Pinksteren

Soms ben je vol inspiratie, maar soms ook helemaal niet. Dat had ik dus met ons gezinsmoment voor Pinksteren. Ik vroeg me af of ik zelf wel helder had wat Pinksteren in mijn leven betekent. Waarom moest de Heilige Geest komen? En waarom mag ik daar blij om zijn?

’s Morgens gingen we naar de kerk en daar ging het erover dat de Heilige Geest Christus in ons leven zichtbaar wil maken. Alles draait alleen om Hem. Het was voor mij zo helder… Dat wilde ik de kinderen ook meegeven. Het gaat niet in eerste instantie om vrucht, maar om leeg worden van je jezelf en vol worden van Christus, en dan komt de vrucht vanzelf!

Na het zingen en bidden, vertelde mijn man het pinksterverhaal. We gebruikten de platen van de de mooie ‘Kijk- en Leesbijbel’ bij het vertellen. Bij deze bijbel staan na elk verhaal ook vragen die je kunt stellen aan de kinderen. Kennisvragen, maar ook mooie toepassingsvragen. Nu stond er bijvoorbeeld bij: ‘Wat gebeurd er als de Heilige Geest in je hart komt?’ Een prachtige vraag, waar je een heel mooi gesprek over kan krijgen met je kind(eren).

Hierna liet ik een plaatje zien van een verlichte kerktoren. Voor volwassenen inmiddels een bekend beeld, denk ik, maar voor onze kinderen nog nieuw.

We stelden vragen als, ‘Wat zie je op deze foto?’, ‘Hoe komt het dat je de kerk zo goed ziet?’ ‘Waarom zouden ze die lampen op de kerk hebben laten schijnen?’ Daarna vroeg ik waar de kinderen naar zouden kijken als ze voor de kerk zouden staan: naar de kerk of naar de lampen.’ Naar de kerk natuurlijk!’, zei ons kleutermeisje. ‘Precies, dat is ook de bedoeling van de lampen, dat je naar de kerk kijkt! En zo is de Heilige Geest gekomen, om ons te helpen naar de Heere Jezus te kijken!’ De Heilige Geest is eigenlijk zoals de lamp en de kerk is zoals de Heere Jezus. De Heilige Geest wil dat we de Heere Jezus de belangrijkste vinden in ons leven. Als de Heilige Geest in ons hart woont, gaat hij ons helpen en leren om meer op de Heere Jezus te lijken. ‘Hoe zouden de mensen het aan ons kunnen zien, als de Heilige Geest in ons hart woont?’ Dat was een moeilijke vraag. Ze hadden die morgen nog de vrucht van de Geest opgezegd in de kerk, dus de oudste legde de link daarnaar. Een prachtig antwoord. ‘Als het goed is, zien de mensen aan ons dat we anders zijn, doordat we anders doen en anders praten dan de mensen die niet in de Heere Jezus geloven.’ Die morgen had ik in de kerk een mooi voorbeeld gehoord, dat ik hierbij mooi nog kon laten zien. Als je een lege ballon hebt, heb je er

niets aan, maar het is ook heel anders dan een opgeblazen ballon. Je ziet de lucht niet, maar je ziet wel dat de ballon heel anders is. Zo is het ook met de Heilige Geest. Je kan Hem niet zien, maar je ziet als het goed is wel dat een mens waar de Heilige Geest in is komen wonen, heel anders is geworden.

Als afsluiting knutselden we met vliegerpapier een mooie vlam. Eerst knip je een stuk plakplastic, daar plakken de kinderen allemaal stukjes vliegerpapier op.

Hierna teken je een grote vlam op een stuk zwart papier en knip je dit uit. Daarna kan het plakplastic achter het zwarte papier geplakt worden. Als je het op het raam hangt is het een heel mooi effect. De mooiste is van ons peutermeisje. Ze heeft vol overgave gescheurd en geplakt. Ik had voor haar geknipt, dus ze is nu heel trots op het resultaat.

Mirjam Baan Mirjam ~ dochter van de Allerhoogste ~ happily married ~ moeder van 5 ~ verlangt een vrouw naar Gods hart te zijn ~ blogt en spreekt over geloofsopvoeding. Lees meer van haar op haar blog.