Heere-zegen-amen!

Kun je eigenlijk wel bidden met kinderen onder de vier jaar? Ze kunnen niet of nog beperkt praten. En ze kijken verbaasd in het rond als papa of mama begint te praten tegen Iemand die ze niet kunnen zien. Wat pikken ze op van de gebedjes die voor het slapengaan worden uitgesproken? En is het bidden aan tafel voor hen niet slechts een signaal dat zegt ‘het eten is afgelopen!’?

Je kindje komt als onwetend en hulpeloos baby’tje ter wereld. Als ouder kun je je afvragen wanneer je met hem gaat bidden? Als hij zelf kan praten? Als hij begrijpt dat er een God is en je hem daar het nodige over hebt uitgelegd? Dat kan natuurlijk. Maar je kunt ook al veel eerder beginnen met het planten van geloofszaadjes in het hart van je kind.

Als je in verwachting bent begin je met bidden voor je kind. Je vraagt God om Zijn zegen over het ongeboren leven. Maar je kindje luistert mee. Baby’s kunnen in de buik geluiden horen. Dus nog voor de geboorte kun jij je kindje bekend maken met christelijke liedjes: gebeden op melodie.

Zing elke dag Jezus is de Goede Herder en je kleine zal dit na de geboorte herkennen en het zal hem een vertrouwd en veilig gevoel geven. Dat is zijn eerste kennismaking met bidden.

Vaste rituelen zijn een belangrijke houvast voor baby’s, peuters en kleuters. Ze houden van herhaling en herkenbaarheid. Zo leren ze grip krijgen op het leven: als mama mijn muziekdoosje aan doet, betekent dit dat ik moet gaan slapen. Als je wilt dat bidden een onderdeel wordt van het leven van je kind, maak dan van het bidden ook een vast ritueel. In het hoofd van je kindje zal de gedachte zich nestelen dat bidden bij het leven hoort, net zoals eten en knuffelen. Ook al begrijpt je kindje de inhoud van het gebed nog niet, het belang ervan onthouden ze wel!

En aan de woorden van je gebed zal je kindje bepaalde associaties gaan koppelen. De woorden Jezus en Vader zal je kind gaan verbinden aan de toon waarmee jij je gebed uitspreekt. Het proeft het in jouw gebed ontzag, warmte of rust. En daarmee leg je de basis voor het eerste Godsbegrip.

Nog voordat je peuter beseft dat er een God is die hem geschapen heeft, kan het al leren zelf gebeden of stukjes van gebeden uit te spreken. Deze eerste gebedswoorden vormen juist zijn beeld van God en leggen een basis voor het geloof dat er meer is dan je kunt zien. Het is dan ook belangrijk om na te denken over wat je als eerste wilt aanleren. Heere, zegen deze spijze, amen is een

bekend gebed en een peuter kan makkelijk een paar woordjes meepraten. Maar wat is zegen en wat is spijze? Misschien kun je beter beginnen met hedendaags en concreet Nederlands zoals Heere, dank U voor dit eten. Pas op voor lange en ‘volwassen’ gebeden aan tafel. Je kind gaat dan hele andere associaties krijgen bij het gebed. Je kind leren bidden is een prachtig proces. Het is een waardevolle ‘vaardigheid’ voor de rest van zijn leven. Hou dit steeds in je achterhoofd zodat het samen bidden geen sleur of verplichting wordt. Je mag getuige zijn van een opbloeiende communicatie tussen God en zijn kind!