Iets voor later bewaren

“Wilt u ook ‘Dagje Uit’ munten? vraagt de winkelbediende in de supermarkt. “Ja doe maar,” antwoord ik. Eenmaal thuis buigen onze kinderen zich over de bijbehorende landkaart met een overzicht van de deelnemende pretparken en dierentuinen. “Waar zullen we dit jaar heen gaan?”

“Wilt u ook ‘Dagje Uit’ munten? vraagt de winkelbediende in de supermarkt. “Ja doe maar,” antwoord ik. Eenmaal thuis buigen onze kinderen zich over de bijbehorende landkaart met een overzicht van de deelnemende pretparken en dierentuinen. “Waar zullen we dit jaar heen gaan?”

Ik zucht zachtjes. Als gezin een dagje uitgaan, is leuk, maar het moet ook maar weer passen in het drukke schema van werken, vrijwilligerswerk, verjaardagen, klussen in huis, enz. Daarnaast zijn er nog zoveel leuke dingen die ik ook nog weleens zou willen doen: naar de lego-beurs, racedagen in Zandvoort, etc.

Opeens moet ik weer denken aan een gesprekje van jaren geleden. Ik maakte kennis met iemand die zijn hele leven al in Amsterdam woont. “Dan ben je vast weleens met je kinderen naar Artis geweest,” legde ik hem voor. “Nee,” zei hij met pretlichtjes in zijn ogen. “Je moet ook wat voor later bewaren.”

Die opmerking is me altijd bijgebleven. Ik vond er een heerlijke rust vanuit gaan. Niet alles hoeft nu en zo snel mogelijk. Sindsdien zeg ik het regelmatig: “Je moet ook wat voor later bewaren.” Op die manier probeer ik een beetje rust in ons gezinsleven te bewaren. De tijd dat de kinderen jong zijn vliegt voorbij, maar de agenda volproppen met allerlei goede, leuke en zinvolle dingen is echt niet nodig. Als gelovigen hoeven we niet alles uit dit leven te halen. We mogen ook nog wat voor het hiernamaals bewaren. Dat geeft echt rust. Ik vind het altijd mooi wanneer we als gezin door een Bijbelverhaal of lied geholpen worden om de blik op de lange termijn te richten: Voorbij het volgende dagje uit, voorbij Hemelvaartsdag, uitzien naar de wederkomst van Christus. Ja naar die dag zie ik echt uit: Alles weer nieuw! Onze hemelse Vader bewaart ook iets voor later.