Tips voor de voorbereiding van Advent

Als gezin doen we al jaren aan advent omdat het ons meer dan normaal stil laat staan en voorbereidt op de (weder)komst van Jezus. Advent komt van adventus wat ‘komst’ betekent. Ik kijk altijd erg uit naar de adventstijd. Het kan een hele drukke tijd zijn, maar juist ook een hele mooie tijd van geestelijke bezinning en groei.

Wij hebben een adventskalender. Elke dag van Advent mogen onze kinderen een luikje openmaken met daarin een opdracht, Bijbeltekst of iets anders. Ik heb de afgelopen jaren zoveel leuke ideeën voorbij zien komen op allerlei blogs. De ene moeder vult de hokjes met mooie Bijbelteksten en liederen, een ander met opdrachten om te leren dienen, weer een ander met leuke knutselopdrachten. Heel mooi om te zien, Zelf maak ik meestal een mix van alles, bijvoorbeeld:

Dag 1: Schrijf een mooie kaart aan ons adoptiekindje

Dag 2: Mama vertelt vanavond het verhaal van de herders bij de open haard.

Dag 3: We knutselen vanmiddag een mooie ster en brengen die bij iemand uit de gemeente.

Dag 4: Jullie mogen vandaag met de playmobil-kerststal spelen

Dag 5: We leren samen een Bijbeltekst die te maken heeft met de komst van de Heere Jezus. Als jullie hem uit het hoofd kennen mogen jullie een klein cadeautje zoeken, wat ik heb verstopt in huis.

Onze kinderen kunnen ’s morgens niet wachten om een hokje van de adventskalender te openen. Vanaf dat ze heel klein zijn mogen ze al een vakje openmaken en staan de andere kinderen eromheen te springen van enthousiasme. Uiteindelijk bouw je hiermee ook familietradities en maak je mooie herinneringen voor de kinderen. Als je de opdrachten invult moet je wel goed je agenda erbij houden, zodat je niet een hele uitgebreide opdracht hebt voor de dagen dat je heel druk bent. Soms wissel ik een dag van te voren een opdracht om, als ik weet dat ik die dag weinig tijd heb.

Wij hebben ook een ‘Jesse-tree’, de stronk van Isaï zogezegd. We hebben een aantal takken in een vaas of een klein boompje en elke dag van advent lezen we met elkaar een Bijbelverhaal en dagboekstukje dat te maken heeft met de stamboom van Jezus. Het begint bij de schepping en eindigt met de geboorte van Jezus. Bij elk verhaal hoort een mooi plaatje dat we ophangen aan het boompje. Zo heb je aan het eind van advent je boompje vol met mooie Bijbelplaten en kunnen de kinderen blijven herinneren waar de verhalen over gingen. Soms maken onze meiden een mooie knutselwerkje voor de kerst, ook dat hangen we in het boompje of aan de takken.

Ann Voskamp, mijn absoluut meest favoriete schrijfster, heeft een prachtig kinderboek ‘Pak het grootste geschenk maar uit’ voor advent geschreven met hele mooie, verfijnde ornamenten voor in de Jesse-tree. En dat boek is nu in het Nederlands vertaald!! Aanrader voor de komende adventsperiode! (Dit boek heeft Bijbelgedeeltes in de NBV en is vooral geschikt voor kinderen in de bovenbouw door het poëtische taalgebruik, de ornamenten zijn met een wachtwoord te downloaden)

Ook heeft ze een Adventsdagboek voor volwassenen geschreven, ‘Het grootste geschenk’, dat ook pas is vertaald. Zo kun je zelf ook dagelijks tijd nemen om stil te staan bij de (weder)komst van Christus.

Wat ook een mooi en Bijbelgetrouw boek is om te gebruiken voor de Bijbeltijd met kinderen in deze periode is het boek ‘Wijzer op weg naar het kerstfeest’ van Andrea Hartingsveldt-Morree. Ze heeft trouwens ook prachtige boeken over de Joodse/Bijbelse feesten en de wederkomst, erg aanbevolen voor de Bijbeltijd met kinderen!

We branden ook adventskaarsen. We hebben vier kaarsen die ik in een mooi bloemstuk zet. Elke adventszondag branden we een nieuwe kaars en de laatste adventszondag en met kerst branden we ze alle vier. Ik heb ergens gelezen dat de kaarsen de symbolische betekening van Hoop, Liefde, Vreugde en Vrede hebben, maar het betekent ook uitzien naar de komst van Christus, aftellen en verlangen naar het licht van Zijn Woord en genade in ons leven.

Als kerstversiering hebben we ook een mooie slinger met de namen van Jezus, die ik meestal aan de mantel van de open haard hang. Namen als: Lam van God, Messias, Leeuw van Juda etc.

Ik zet ook altijd de mooie houten kerststal neer die mijn man heeft gekocht in Bethlehem, Israël.

Verder heb ik meestal een Bijbelse kijktafel staan met bijvoorbeeld prentenboeken over kerst, de playmobil-kerststal of beeld ik een Bijbeltekst uit, zoals ik heb geleerd van deze blog.

De gezinsavonden in deze weken centreren zich ook rondom het thema kerst. Mooie ideeën hiervoor kun je hier vinden.

Alle kerstversiering die we hebben wijzen heen naar Christus en niet naar het wereldse kerstfeest. Ik vind het belangrijk om ons huis gezellig te maken, juist in deze donkere tijd, maar ik wil bewust niet meedoen met alle commercie rondom kerst. Laten we Jezus Christus centraal houden en bidden of de Heere bovenstaande dingen wil gebruiken om ons en onze kinderen meer te leren over Zijn wil, Zijn komst, Zijn vergeving, Zijn Woord en Zijn liefde.

Goede voorbereiding gewenst allemaal!! Marjolein van der Toorn is moeder en schrijft blogs over God en gezin.