Vakantie vieren kun je leren…

Ik werp een blik op de achterbank en zie dat mijn pubers verdiept zijn in hun mobiel. Rust op de achterbank… dat was een aantal jaar geleden wel anders. Ruzie op de achterbank juist op dat moment dat je, terwijl het heel druk is, de weg probeert te zoeken, omdat de weg heel anders is dan de TomTom aangeeft. De momenten dat mijn kinderen gillend op de achterbank zaten en mijn man er bovenuit schreeuwde welke afslag hij moest hebben, hadden er bijna voor gezorgd dat wij nooit meer op vakantie zouden gaan.

Wij houden van kamperen in het buitenland. Het liefst ergens waar het een beetje warm is. Daarvoor moet je toch al gauw een dagje rijden met een caravan. In de afgelopen jaren zijn we daar steeds beter in geworden. Wij hebben echt moeten leren dat de vakantie begint zodra je de auto instapt en eindigt als je de auto weer de oprit oprijdt. Dat maakt dat reizen niet iets is om naar de bestemming te gaan maar een onderdeel is van de vakantie. Het loslaten van ergens snel willen komen maakte mij ontspannen en daar plukte ik direct de fijne vruchten van… Een ontspannen moeder heeft een ontspannen invloed op haar kinderen.

Inmiddels wisten wij ook wel waar de knelpunten tijdens de reis zaten. (Ooit door Luik gereden? Dan weet je wat ik bedoel!) Om de rust in de auto te bewaren hadden wij ons goed voorbereid. De laatste versie van Tomtom geïnstalleerd, de nieuwste wegenkaart bij de hand en voor de kinderen de eerste verrassing: Het grote zomerboek van Donald Duck voor onze zoon en de meidenvariant voor onze dochter. Terwijl zij verdiept waren in hun stripverhalen kon ik helpen opletten en reden wij rustig verder.

Van even snel een tank en plaspauze maakten wij een serieuze pauze. We zochten een parkeerplaats op met een mooie speeltuin. Even rennen, klimmen en klauteren om alle energie kwijt te raken voordat ze weer een tijd stil moesten zitten. Wij heerlijk met een bakje koffie in de schaduw… ja dit is vakantie!

Als het toch vakantie is dan hoeven we er ook niet in één dag heen te rijden. Rond een uur of vier zoeken we een camping op. Gezellig met elkaar eten, nog even spelen en als de kinderen op bed liggen samen voor de caravan een glaasje wijn. De volgende ochtend uitgerust weer verder.

Het vakantie vieren met kinderen hebben wij echt moeten leren. Het besef dat je als ouders een voorbeeld bent geldt ook tijdens vakantie leerden wij: ‘Als je zelf ontspannen bent en al begint te genieten zodra je de auto instapt doen jouw kinderen dat ook.’

Inmiddels hebben wij het vakantie vieren goed onder de knie. Nu met pubers vraagt dat misschien wel andere dingen. Maar dat de vakantie begint zodra je de auto instapt houden we erin. Daar varen wij, maar zeker onze pubers wel bij.

Fijne vakantie gewenst allemaal!

Corien Rietberg is getrouwd en moeder van 2 kinderen. Vanuit Zorg voor Jongeren (www.zorgvoorjongeren.nl) begeleid ze kerken bij het ontwikkelen en implementeren van visie en beleid op het gebied van jeugdpastoraat.