Verhuizen doe je niet alleen
Een verhuizing is voor volwassenen en kinderen een ingrijpend gebeuren. Je hele leven in dozen en daarna opnieuw beginnen is geen kleinigheid. Daarom is het belangrijk om je kind goed voor te bereiden op de verhuizing en de stap naar het onbekende samen met God te zetten!
Tip 1 – Zet tijd apart
Verhuizen geeft veel stress en je hebt constant tijd tekort. Toch is het voor je kinderen en voor jezelf goed om tijd apart te zetten om te praten over de verhuizing en er creatief mee bezig te zijn. Kinderen weten dat er een grote verandering op komst is, maar ze kunnen nog niet vatten hoe het zal gaan en wat het inhoudt. Dat kan hen onzeker en onrustig maken. Ze voelen de drukte in het hoofd van hun ouders haarfijn aan en dat maakt hen er niet rustiger op. Als je tijd neemt om er met hen over na te denken overkomt het hen niet, maar stimuleer je, al voor de verhuizing een feit is, hun verwerkingsproces. Spreek bijvoorbeeld af dat je in de maanden voor de verhuizing elke zondagmiddag een uur de tijd neemt om er samen mee bezig te zijn. Hieronder vind je ideeën om in dat uur te doen.
Tip 2 – Maak een verhuiskoffer
Denk niet te snel dat je kind wel begrijpt wat een verhuizing inhoudt. Mijn jongste dochter was heel verdrietig toen we gingen verhuizen. Toen ik doorvroeg bleek dat zij dacht dat onze konijnen zouden achterblijven en al onze spullen nooit in een verhuiswagen zouden passen .
Dus maak concreet wat er allemaal mee gaat met de verhuizing. Versier een schoenendoos met inpakpapier en maak er een hengsel aan zodat het op een koffer lijkt. Doe in deze koffer plaatjes, voorwerpen of briefjes met woorden die symbool staan voor alles wat mee gaat naar het nieuwe huis. Laat je kind dingen bedenken en vul zelf aan. Vergeet niet een foto van papa en mama erin te stoppen, een tekening van zijn lievelingsknuffel of een plukje haar van je huisdier.
Voor een kind onder de zes jaar is herhaling belangrijk. Dus pak voor hem of haar regelmatig de koffer er nog even bij en bekijk samen de inhoud.
Tip 3 – Droom samen Maak een feestje van de verhuizing! Want een nieuw huis biedt nieuwe kansen. Droom samen over de kinderkamer: welke kleuren komen er in je kamer, wat voor beddengoed wil je, wat zullen we op de muur hangen? Ga alvast een middagje shoppen en koop een leuk lampje, kleedje of dekbedhoes voor het nieuwe huis. Of ga samen met je kind oude meubeltjes pimpen: spuit een oude schommelstoel in een hippe kleur, vervang de saaie handgrepen van de kast door
zelfgesneden leren lussen, versier de omlijsting van de spiegel met stoffen bloemetjes. Op die manier kan je kind meehelpen aan de voorbereiding van de verhuizing en heb je samen voorpret.
Tip 4 – Maak een herinneringsboek
Alles wat meegaat naar het nieuwe huis zit, symbolisch, in de koffer. Maar alles wat niet meegaat… dat worden je herinneringen. Maak samen foto’s en tekeningen van alles wat het kind zal gaan missen en plak die in een herinneringsboek. Laat je kind zelf kiezen wat het in het boek wil hebben: school, vriendjes, de hond van de buren, de schommel in de tuin, de juf, de muziekles, zijn oude kamer…
Praat er samen over dat je wel afscheid van die dingen gaat nemen, maar dat ze niet weg zijn: het worden je herinneringen. Het boek gaat mee naar het nieuwe huis en daar kun je er nog in kijken en eraan terugdenken.Verhuizen geeft veel stress en je hebt constant tijd tekort. Toch is het voor je kinderen en voor jezelf goed om tijd apart te zetten om te praten over de verhuizing. Kinderen weten dat er een grote verandering op komst is, maar ze kunnen nog niet vatten hoe het zal gaan en wat het inhoudt. Dat kan hen onzeker en onrustig maken. Als je tijd neemt om er met hen over na te denken overkomt het hen niet, maar stimuleer je, al voor de verhuizing een feit is, hun verwerkingsproces.
Tip 5 – Ontdek verhuisverhalen in de Bijbel
De mensen in de Bijbel reisden wat af. En dat waren meestal geen vakantiereisjes. In de Bijbel kan je kind herkenning vinden van wat het zelf meemaakt. Ook Abraham, de Israëlieten, David en Paulus moesten in andere plaatsen gaan wonen en dat vonden zij ook niet altijd makkelijk. In hun levensverhalen kun je ontdekken hoe God hen hielp en altijd met hen meeging. Die zekerheid mag jij je kind ook meegeven!
Geloof in het gezin biedt je een handreiking met aansprekende Bijbelgedeelten en vragen om over door te praten. Dit kun je hier downloaden:
Verhuizen doe je niet alleen – Gezinsmomenten
Tip 6 – Bid samen
Neem na elke keer dat je samen creatief bezig bent geweest rond de verhuizing of er vanuit een bijbelgedeelte over gepraat hebt, de tijd om samen te bidden voor de verhuizing. Misschien kunnen je kinderen zelf de gebedspunten formuleren en/of uitspreken (eventueel met behulp van een briefje). Door het samen bidden maak je aan je kind duidelijk dat God betrokken is bij alles wat hij meemaakt en voelt. En je kind mag door het gebed ervaren dat God meegaat. Verhuizen doe je niet alleen!