Verjaardag in Bijbels licht

Als je kind een tiener is geworden, worden zijn leeftijdsgenootjes steeds belangrijker. Daarmee worden ook verjaardagen anders. Alleen met pa en ma (en opa en oma) taart eten is niet cool meer. Het hoogtepunt is nu het feest met de eigen vrienden of vriendinnetjes. En sommige tieners zijn zo uit balans dat ze helemaal geen feestje willen.

Hoewel je het misschien niet altijd aan je kind zult merken, jouw aandacht is nog steeds enorm belangrijk voor hem. Pubers hebben veel behoefte aan bemoediging en bevestiging. En een verjaardag is bij uitstek geschikt om positieve aandacht te geven. Focus niet alleen op de grootte van de taart, de hoeveelheid fris die je inslaat of de hipste versiering om op te hangen. Maar neem de tijd om te bedenken hoe jij je kind warme en liefdevolle aandacht kunt geven. En hoe je God bij zijn verjaardag kunt betrekken. Want de wetenschap dat de Heere geïnteresseerd is in zijn leven, is het mooiste cadeau dat je je tiener kunt geven.

Verrassingsboodschap

Als je tegen je tiener zegt ‘Ik hou van je’ reageert hij misschien nors: ‘Doe niet zo klef!’ of ze weet niet waar ze moet kijken. Omgaan met emoties is een dingetje op deze leeftijd. Dus verras je kind op zijn verjaardag eens op een andere manier met je boodschap van liefde. Leg een lief kaartje op zijn ontbijtbord. Hang een briefje op zijn spiegel. Maak een leuke foto met boodschap en zet die voor een dagje op zijn bureaublad. En ook al krijg je er geen enkele reactie op van je kind, weet dat ze zo’n boodschap vaak jaren onthouden!

Gebed en taart

Bak of koop een feestelijke taart met zoveel kaarsjes als de leeftijd van je kind. Steek de kaarsjes aan en ga daarna in gesprek over Gods zorg voor je kind in de afgelopen jaren. Benoem voor elk kaarsje 1 ding waar God voor zorgde. Probeer om de beurt iets te bedenken, maar kom je tiener te hulp als hij niks weet. Denk aan dingen als: ‘Hij heeft je mooie ogen gegeven. Hij heeft je talent gegeven voor voetbal. Hij heeft je beschermd tegen ongelukken. Hij heeft je geholpen toen je ziek was. Hij heeft je vrienden gegeven op school.’ Neem de tijd om samen God te danken voor het leven van je jarige kind. Daarna kunnen de kaarsjes uitgeblazen worden en smullen maar.

Bijbel aan tafel

De meeste dagen van het jaar moet je kind eten wat de pot schaft. Hoe leuk is het als je op je verjaardag zelf mag bepalen wat er gegeten wordt. Geniet van de maaltijd en gebruik dit moment van samen aan tafel zitten om aandacht te geven aan een Bijbeltekst, bijvoorbeeld tussen het hoofdgerecht en het toetje. Doorbreek je dagelijkse routine en kies niet voor het Bijbelgedeelte dat aan de beurt was. Leg uit dat je speciaal voor deze bijzondere dag een Bijbeltekst hebt uitgekozen. Hier vind je een aantal geschikte teksten met een vraag om over door te praten:

Johannes 2: 1-11 De bruiloft in Kana – Waarom wilde Jezus niet dat de wijn op zou raken? Zou Hij jouw feestje ook willen redden?

Psalm 139: 13-16 God heeft je wonderlijk gemaakt – Wat vind jij bijzonder aan jezelf? Wat weet God van jou dat anderen niet weten?

Psalm 121 De Heere is je bewaker – Wat vind jij spannend als je aan de toekomst denkt? Hoe kun je merken dat God altijd bij je is

Psalm 67 God zegent ons – Hoe zegent God jou? Hoe kunnen andere mensen zien dat Hij jou zegent?

Geef de zegen door

Net zoals Izak zijn zonen de zegen van de Here doorgaf, mag jij ook je kind Gods zegen meegeven. Veel tieners kunnen er niet zo goed mee omgaan als iemand hen iets met gevoel vertelt. Daar voelen ze zich ongemakkelijk bij. Dus kies een manier waarop jij Gods beloften op deze bijzondere dag aan je kind wilt doorgeven.

Kies een filmpje op YouTube van een zegenlied en stuur dit naar je kind.

Schrijf een persoonlijke zegenbede op een mooi kaartje en leg dit op zijn kussen.

Maak iets creatiefs met een Bijbelse belofte erop, pak dit in als een mooi cadeau. Een gezegende verjaardag gewenst!