Zoeken naar een geschikt moment

Onder het stofzuigen voer je geen goede gesprekken. De herrie van het apparaat maakt de communicatie bijna onmogelijk. Een tablet voor je neus helpt ook niet echt. Wat zijn gunstige omstandigheden voor een goed gesprek met je kind?

Rust

Druk, druk, druk… Als je niet druk bent, lijk je in deze wereld niet mee te tellen. God heeft de tijd geschapen, de mens de drukte (spreuk van Visje). Een kind voelt haarscherp aan of je er met je hoofd bij bent als je met elkaar praat. Neem rond het naar bed brengen bijvoorbeeld echt de tijd om te informeren hoe het met je kind is en om samen uit de Bijbel te lezen en te bidden. Juist die combinatie is mooi. Alle zorgen en vreugde kunnen een plaats krijgen in het gebed. De Vader luistert gelukkig altijd.

Naast elkaar

Elkaar in de ogen kijken als je praat, is een goede gewoonte. Voor pubers praat het meestal makkelijker als dat nu eens niet hoeft, als het gesprek tussen de bedrijven door wordt gevoerd. Beproefde momenten? In het donker tijdens een dropping, tijdens een autorit, onder het joggen, onder het doen van een spelletje, bij het stoken van een vuurtje of het bereiden van een lekkere maaltijd.

Muziek

Vraag aan je kind welke muziek hij het mooiste vindt en luister daar samen naar. Vraag daarna eens waarom hij dit zo mooi vindt. Vraag hem wat deze muziek met hem doet. Laat hem vertellen zonder dat je een oordeel velt over zijn keuze.

Bij jonge kinderen is zingen nog belangrijker dan praten. Het is de eenvoudigste manier om ze de Bijbelse waarheid mee te geven. En welk kind geniet er nu niet van een vader of moeder die speciaal voor hem een lied zingt?

Aan de slag

Maak samen iets moois wat betekenis heeft. Is een opa overleden, maak dan een boek vol herinneringen over hem. En praat ondertussen over wie hij was en wat belangrijk voor hem was. Leefde hij met God?

Of maak samen een schilderij naar aanleiding van Openbaring 21. Hoe zullen de nieuwe hemel en de nieuwe aarde zijn? Welke dingen zijn er daar juist wel en welke niet meer? Verlang je ernaar om daar te zijn? Margreet van den Berg-van Brenk